Skip to main content

Кошница

Close Cart

При поредното затваряне по къщите, решихме да погледнем от малко по-различен ъгъл на ситуацията и последствията от нея. Всички вече бяхме заключени 2-3 месеца през пролетта и както се видя, човекът е много адаптивен – често от страх, а понякога от безизходица. Децата неусетно, възрастните не чак толкоз, успяхме някак да прекроим ежедневието и навиците си. Много от нас бяха отегчени, и разочаровани от това да стоят постоянно на закрито. И е напълно нормално да се чувстваме така, след като в гените ни е закодирано да излизаме и да общуваме с други хора, с природата. Да не подценяваме и факта, че дълготрайното затваряне вкъщи води, освен до психическо, и до физическо отслабване. И въпреки това, карантинната ситуация има и положителни следствия.

Пандемичната обстановка от пролетта на 2020 наложи масирани блокади по целия свят, които предоставиха безпрецедентна възможност да се разбере как мащабните промени в човешките дейности могат да повлияят на дивата природа. Както информацията в социалните медии, така и данните, събрани от учените на терен показват, че намаляването на човешкото безпокойство е позволило на дивата природа да използва нови местообитания и да увеличи ежедневната си активност. Данните, събрани от много точки по света, потвърждават някои положителни ефекти върху опазването на дивата природа – увеличаване на видовото богатство във временно по-малко нарушени местообитания, по-висок успех при размножаване на видовете и намаляване на смъртността по пътищата както на земноводни, така и на влечуги. Разбира се, наред с положителните ефекти, има и свидетелства за отрицателни въздействия на кризата с COVID-19 върху дивата природа. По-ниското човешко безпокойство, свързано със затварянето, всъщност е от полза за инвазивните чужди видове. Освен това намаляването на контрола може да доведе до нарастване на бракониерството в дивата природа. Кризата с COVID-19, освен че има дълбоки социално-икономически въздействия, може да повлияе дълбоко на опазването на дивата природа с потенциално дълготрайни ефекти. Фокусът върху целите за опазване на биологичното разнообразие обаче трябва да остане ключов приоритет за правителствата и  организациите, ако искаме да запазим процесите, поддържащи функционирането на биосферата.

Но нека пак да намалим мащаба и се върнем върху една от съставните единици на обществото – семейството.

Ето няколко безспорни положителни ефекта за този инвазивен вид – човека.

Dr.Isla блог - Новото нормално ежедневие - Време за тренировка

1. Успяваме да се наспим

Когато не се налага да пътуваме всяка сутрин и вечер, за да стигнем до работа или трябва да подготвим децата навреме за първа смяна, можем да поспим още малко. Дори един допълнителен час сън може да означава седем часа вместо шест, което дава ползотворно отражение върху здравето ни. Вечерта, тъй като хората не трябва да се прибират късно, е възможно да си легнат малко по-рано, да си починат повече, да намерят време за общи занимания вкъщи, да обърнат внимание на хобито си.

Достатъчно сън = пълноценен ден и добър тонус

2. Хранене със здравословна домашно приготвена храна

Не само сме останали вкъщи, но повечето ресторанти и фирми за доставка са спрели и/или предпочитаме да не им се доверяваме. Много от нас станаха предпазливи по отношение на храненето извън дома, или пък преоткриха удоволсвието от готвенето. В резултат на това все повече от нас ядат домашно приготвена храна. Домашното готвене обикновено използва по-малко мазнини, по-пресни съставки и почти никакви преработени храни, което го прави по- здравословно от храненето навън.

3. Време за тренировка

Допълнителното време в ръцете ни, притеснението от напълняване и, не на последно място, нуждата от движение накараха много хора да започнат да тренират у дома. От йога и медитация до енергични сесии по зумба и табата, хората по цял свят стават много изобретателни при тренировките в домашна среда. Това също може да бъде и забавно занимание, защото цялото семейство може да се включи и да се раздвижи заедно.

Какво по-хубаво от това.

4. Домашни грижи

Свикнали с домашната помощ, необходима и важна в „старото“ забързано ежедневие, сега сме поставени пред ситуацията, в която трябва сами да си вършим домакинската работа. Това също крие някои добри страни. Домакинската работа е един от най-продуктивните и полезни начини да останете заети и да не скучаете; да не забравяме и прекрасната възможност най-накрая да се отървете от ненужните вещи, или пък да намерите отдавна изгубени и ценни такива.  Много от нас се захванаха и с дълго отлагани ремонти и освежаване на жилищата. Кой знае, ако ни карантинират за достатъчно дълго, може да има осезаема промяна във вида на сградите и междублоковите пространства.

5. Време за семейството

Тъй като родителите работят от вкъщи и децата не трябва да ходят на училище, това е най-доброто време за сплотяване на семейството. Когато родителите вземат активна роля в домашното обучение, те започват да разбират какво учат децата им в училище, какви са техните трудности и как могат да им помогнат. Семействата имат повече време да правят забавни неща заедно – да играят настолни игри, готвят ястия, рисуват и т.н. Каквато и семейна дейност да си изберете, това време заедно е чудесен начин за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Принципно може да не изглежда така, но затварянето по домовете може да има и предимства. Положителното въздействие върху хармонията вкъщи е едно добро начало, а ако останете активни, позитивни, ако сте силни, тогава можете да спечелите от ситуацията. И когато отново дойде време да излезем навън и да пътешестваме, можем да открием, че всички, всичко, което ни заобикаля, си е отдъхнало, намерило е своят начин за адаптация, усмихнало се е, станало е по–здраво и по-красиво.

Dr.Isla блог - Новото нормално ежедневие