Skip to main content

Кошница

Close Cart

В последните години постоянно ни “замерват” с компостируеми или рециклируеми продукти и опаковки. Искат от нас да компостираме или рециклираме, но знаем ли как? Как да различаваме компостируемо от рециклируемо; да разгадаваме маркировките на опаковките; и да се освободим от боклука така, че минимално да вредим на екосистемата?

Тук събираме кратки, но ценни съвети, които да ви помогнат в тази нелека задача.

Компостиране

Компостирането е всъщност ускорен процес на естествено разграждане на материалите. Ако изхвърлите обелка от банан в гората, до седмица-две тя ще се превърне в тор за горската почва благодарение на бактерии, гъби, червеи, влага и топлина.

Научете какво е компостиране

В момента съществуват индустриални компостери, в които процесът е ускорен поради поддържането на постоянна влага и температура. В резултат на това се отделя метан, който лесно се улавя и използва индустриално.

Можете обаче да компостирате и вкъщи. Да си назначите място в двора, където да изхвърляте биоразградими отпадъци; или пък да се възползвате от множеството налични компактни компостери, подходящи дори за градски апартамент. Накрая ще имате прекрасна почва, пълна с хранителни елементи, която да добавите към цветята или лехата с домати.

Повече информация как да си направите компостер можете да намерите тук.

Какво изхвърляме в компостера?

 Всички естествени материали

 • Остатъци от непреработени храни (като избягвате месо) – плодове, зеленчуци, зърно, семена …
 • кафе
 • черупки от яйца
 • хартия
 • картон
 • растения
 • окосена трева
 • сухи листа
 • корк
 • дървесина
 • дървесна пепел
 • може и мокри кърпи, но ! тук внимавайте ! Само ако е ясно указано, че са биоразградими/изработени от 100% естествен материал (памук, бамбук, дървесина…), като бамбукови кърпи dr.isla.

За да изхвърлите продукт или опаковка в компостера, уверете се, че е биоразградим/компостируем. Със сигурност, това е ясно указано на опаковката – в повечето случаи текстово. Ако нямате компостер, спокойно ги изхвърляйте в битовия отпадък – ще отидат до сметището, където, макар и евентуално по-бавно, ще се разградят.

Рециклиране

Рециклирането е процес на преработка на неразградими материали с цел превръщането им в суровини, които да бъдат използвани повторно. Така, от една страна, ползваме по-малко първични природни ресурси, а, от друга – намаляваме драстично опасния за природата отпадък.

Рециклират се метали, стъкло, пластмаси, автомобилни гуми, масла, хартия. Какво и как рециклираме

Процесите на рециклиране са физико-химични, физико-механични или съчетание от двете, в зависимост от преработвания материал. Съществуват множество пластмасови полимери с различни качества и показатели, което определя до колко пъти биха могли да се преработват и до колко процента рециклиран материал може да се вложат в нов продукт, без да компрометират качествата му. Подобна е ситуацията с металните сплави, но да не задълбаваме. Важното е, че повечето и могат, и се рециклират.

Материалът, от който е изработен даден продукт, е маркиран като номер в триъгълник от стрелки и неговата абревиатура.

Задължително изхвърляйте такъв отпадък в съответния контейнер! Списък на всички номера и съответстващите им материали можете да намерите тук

Бъди отговорен и рециклирай!….За да виждаме повече от това

Природата е богатство! Бъди отговорен и рециклирай РецикТемата за разпада на различните неразградими материали и тяхното влияние върху екосистемата е изключително дълга. Тази за ползите и вредите от рециклирането е и доста комплексна. Добрата новина е, че процесите на преработка постоянно се усъвършенстват. Важно е да знаем как да подпомогнем процеса на рециклиране, но още по-важно е да живеем така, че да създаваме по-малко отпадък. Да се отърсим от неразградимите продукти за еднократна употреба; да преизползваме максимално каквото можем, преди да го изпратим за рециклиране; и, най-вече, да не “изпращаме” към сметището неразградим отпадък.

Leave a Reply