Skip to main content

Кошница

Close Cart

Трудно е да се повярва, че от гледна точка на ботаниката бамбукът не е дърво, а трева. В неговото подсемейство има около 50 рода и над 1000 вида. Бамбукът е от групата на вечнозелените растения. Родината му е Азия, като расте в региони с тропичен и субтропичен климат и висока влажност на въздуха. Но бамбук може да се срещне и в най-високите части на Хималаите, както и почти по цялото земно кълбо. По нашите ширини се адаптира добре, като е най-бързорастящото растение – рекордът е 120 см на денонощие, а височината му достига до 40 метра.

Любопитно за бамбука

 • Бамбукът е най-бързорастящото растение на планетата;
 • Растенията абсорбират въглероден двуокис и отделят над 30% повече кислород в атмосферата в сравнение с еквивалентно количество друга растителност;
 • Бамбукът е отлично възобновяем ресурс. След като бъде отрязан той ще продължи да расте с нови издънки от кореновата си система;
 • Бамбукът предотвратява ерозията на почвата. Кореновата му система, дори след отсичане, остава в земята, като помага да се предотврати ерозията ѝ.
 • Бамбукът не изисква никакви химикали, пестициди или тор, за да расте. Собствените му листа осигуряват всички необходими хранителни вещества;
 • Бамбукът е толкова здрав, че може да се използва в строителството. Якостта му на опън надвишава тази на стоманата!

Приложения на бамбука

Всяка част от бамбуковото растение може да се използва, така че на практика отпадъци от процеса на производство няма.

Защо бамбук? - Dr.Isla блог

Ежедневие

Бамбукът е антибактериален – съдържа естествен био агент, известен като Bamboo Kun, който е естествено антибактериален. Той е толкова ефективен, че елиминира над 70% от бактериите, които се опитват да поникнат върху него.

Той е също така дезодориращ. Бамбуковият въглен е изключително порест и може да абсорбира големи количества бактерии, причиняващи неприятнамиризма. Естествените му дезодориращи свойства намират много приложения:  бамбукови стелки за обувки, бамбуков дезодорант, мокри кърпи, тоалетна хартия, чаршафи от бамбук, спално бельо, бамбукови чорапи, бамбукови ризи…

Бамбуковият въглен може да се използва и за филтриране на вредни химикали във вода.

Бамбуковите влакна са дишащи и абсорбиращи.

След всичко написано по-горе всички сме убедени, че бамбукът е истинско природно богатство.

Но до колко екологична е бамбуковата прежда?

По-горе видяхме, че бамбуковите влакна са материал с невероятни качества и на теория е изключително екологична алтернатива на изкуствените влакна. Произхожда от възобновяем ресурс, който бързо се възстановява, антибактериален е, дишащ и дезодориращ.

Въпреки че всичко това е вярно, процесите, участващи в производството на бамбукови влакна, може би не са толкова екологични. По същество има два начина да превърнете растението във влакно: механичен или химически.

Механичният начин представлява размачкване на дървесните части на бамбуковото растение, след което да се използват естествени ензими, за превръщане на бамбуковите фрагменти в кашеста маса, така че естествените влакна да бъдат механично сресани и пресукани в прежда. Това е същият производствен процес, използван за производството на влакна от лен или коноп.

Повечето бамбукови прежди са бамбуков район – влакно, изработено от целулоза. Процесът на производство на бамбуков район е много подобен на всяка друга тъкан от вискозен произход. Накратко – първо се извършва пречистване и избелване преди накисване в натриев хидроксид. Следват още химични процеси до постигане на финалния резултат.

Така че, имайте едно наум.

Яде ли се бамбукът?

Освен за пандите, връхчетата от бамбук са вкусна, питателна и здравословна храна за организма. При редовна консумация бамбукът намалява холестерола и кръвното налягане, подпомага храносмилането, засища глада, подобрява опорно-двигателния апарат, подобрява здравето на зъбите, венците, костите и ноктите. При това е нискокалоричен (една купичка съдържа само 13 ккал и половин грам мазнини), изключително богат на фибри, калий и фитохимикали, което подпомага борбата на имунната система с бактерии, вируси, гъбички и сериозни заболявания като рак и Алцхаймер.

Голямата доза силиций в състава на бамбука пък е полезна не само за доброто състояние на кожата и косата, но и за усвояването на калция и магнезия от организма, за сърдечното здраве и функционирането на мозъка.

Козметика

От друга страна, екстрактът от бамбук, извличан от листата и стеблото на растението, намира приложение в широка гама козметични продукти за кожа и коса. Благодарение на присъствието му във формулите на шампоани, балсами и маски те могат да действат реструктуриращо, подхранващо и укрепващо за кожата и косата. Бамбукът ефективно почиства натрупванията на себум и химически елементи в косата, помага на клетките на кожата да се регенерират и ги предпазва от бъдещи увреждания.

 • Намалява раздразненията и успокоява кожата;
 • Повлиява добре кожни проблеми като екзема и псориазис;
 • Поддържа космените фоликули чисти;
 • Премахва мъртвите клетки от скалпа;
 • Придава естествен блясък на косата и кожата.

Строителство

Ценните механични свойства на бамбука го правят приложим в строителството. Цилиндричното стъбло се състои от обвивка от здрави надлъжни влакна и заградена от нея кухина, която определя лекотата на материала. Кухините не позволяват бамбукът да бъде използван за греди с натоварване на огъване и затова той се използва най-вече за вертикални колони и подпори. Съотношението на тегло към устойчивост правят бамбука съизмерим със стоманата по отношение на работа на опън, а якостта на натиск е два пъти по-голяма от тази на бетона. В следствие на това конструкциите от бамбук са устойчиви на земетресения и вятър.

Освен като носещи елементи в конструкции на скелета и леки постройки, бамбукови пръти могат да се използват и за армиране на бетон, след подходяща обработка.

Бамбукът присъства осезаемо във фасадите на сградите под формата на панели, щори и облицовки. Да не забравяме приложението му за настилки и цели подове от бамбуковите дъски, паркети и т.н., както и многобройните приложения на бамбуковия шпертплат. Изобщо една сграда може изцяло да бъде изградена от бамбук!

Биоразградими ли са продуктите от бамбук?

Краткият отговор е да. Обикновено отнема около година или повече за биоразграждане в условията на правилно компостиране на отпадъка.

Въпреки че бамбукът няма как с магическа пръчка да достигне до пазара като краен продукт, той все пак остава много екологичен. Продуктите от бамбуково дърво със сигурност са добър избор (мебели, четки за зъби и т.н.), а издънките от бамбук са невероятно полезни и вкусни. Едно от основните предимства на вискозата (бамбук за дрехи) пред синтетиката е, че тя е биоразградима.

В заключение може да се твърди, че повечето предмети за бита, които са направени от бамбук без да са използвани химични процеси, са биоразградими и с грижа за природата.

Защо бамбук? - Dr.Isla блог
Защо бамбук? - Dr.Isla блог

Бамбукът и екологията

Засаждането на бамбукови гори е едно от възможните противодействия на масовото обезлесяване по света. Високите цени на отоплението базирано на електричество, липсата на достъп до други алтернативи като централно парно, газ и течно гориво, кара много хора да преминат на твърдо гориво. Така въздухът в градовете, където концентрацията на домакинства е много висока, се пресища със сажди, въглероден диоксид, силно токсичния въглероден окис и други вредни продукти от горенето на дърва и въглища. Често се обсъжда идеята празните тревисти площи в градовете да се засаждат с бамбук (особено между пътни платна и до тях) – това чувствително ще подобри състава на въздуха, който хората дишат.

Бамбукът расте изключително бързо, разпространява се лесно и е устойчив на различни климатични влияния. Особеността на корените му да растат на тясно, но дълбоко в земята, определя невероятна гъстота на бамбуковите гори. Комбинацията от тези две характеристики може да се окаже ключова за екологията. Обезлесените пространства могат да бъдат спасени от това да станат пустиня чрез засаждане на гъсти бамбукови гори, които бързо се разпространяват. И ако смятате, че поради отсъствието на гъста корона, бамбукът не отделя достатъчно кислород, това изобщо не е вярно – бамукът отделя до 35% повече кислород от всички дървесни видове, дори и от тези в Амазонската джунгла. Това е едно от най-популярно обсъжданите решения за справяне с парниковия ефект.

И за финал – не забравяйте, че трябва да купувате само това, което ви е необходимо. Намаляването на отпадъците и презадоволяването трябва да бъде наш основен приоритет.